Insurgent

Insurgent

Om bloggen

Fokus en tid framöver kommer säkerligen ligga på politiska inlägg, mina tidigare inlägg finns kvar, det här är INTE Fi Salas blogg, utan min privata.

Trevlig läsning!


Fattigdom

HörtPosted by Bea Sun, September 02, 2012 14:56:46
Alldeles nyss lyssnade jag (på P1) om en bok som är nyligen utgiven som handlar om vår syn på fattigdom. "Fattigdom utan gränser" heter boken, och är skriven av Lena Engelmark och Hans Swärd. Och jag skulle vilja höra mer om just vilken definition av fattigdom vi använder oss av och på vilket sätt det påverkar oss som människor. Jag funderar ofta över vilken syn våra barn kommer att få på fattigdom när de gång om vart annat hör att fattigdomen ökar i Sverige, att barnfattigdomen är högre än på länge och så vidare.

Jag betvivlar inte att det finns människor som lever på små marginaler i Sverige, att det finns de som inte kan köpa något annat än det absolut nödvändiga och som kanske aldrig varit på semester eller inte ens kunnat ge sina barn möjlighet att medverka i någon fritidsaktivitet som kräver medlemskap, träningskläder och annat.

Men de allra flesta av oss har det faktiskt bra. Och så otroligt mycket bättre än de allra flesta i världen. Jag är rädd att ordet fattigdom blir urholkat, för vad ska vi kalla alla de människor runt om i världen (de allra flesta utanför Europa) som inte har mat för dagen, tak över huvudet och där barnen inte ens har någon möjlighet att gå i skolan eller få rent vatten att dricka.