Insurgent

Insurgent

Om bloggen

Fokus en tid framöver kommer säkerligen ligga på politiska inlägg, mina tidigare inlägg finns kvar, det här är INTE Fi Salas blogg, utan min privata.

Trevlig läsning!


igår

TänkerPosted by Bea Tue, December 11, 2012 19:27:09
var det Nobelfest. Med prisutdelning och jag tycker givetvis att alla pris är intressanta, och på senare tid har jag blivit mer intresserad av själva Alfred Nobel. Just nu har jag inte ork att läsa mer om honom utan bara spetsar öronen när något reportage faktiskt handlar om Alfred Nobel och inte huruvida pristagarna är värdiga eller inte.

Måste en författare vara politiskt korrekt? Politiskt korrekt i enlighet med så kallade västerländska demokrati ideal? Jag visste faktiskt inte att Nobels pris i litteratur var ett politiskt pris. Det är klart att man kan ha olika åsikter om pristagarnas så kallade värdighet och att de ska ha en förankring i demokratin. Men vart tog Mo Yans litteratur vägen? Vart finns analyserna av hans texter? Nej jag har dem inte heller. För jag har inte läst honom än, men jag är nyfiken. Nyfiken eftersom han sägs skildra den Kinesiska landsbygden och böndernas villkor i ett Kina som inte bara bryr sig om att Kina är en diktatur. Utan de är intresserade av att överleva vardagen. Och det är det som jag är intresserad av i Mo Yans litteratur.

Med tanke på att August Strindberg var fientligt inställd till kvinnors rättigheter, varför firade vi honom under ett helt år här i Sverige om vi faktiskt inte såg bakom hans kvinnosyn och ägnade analysen främst åt den litteratur han skrev?