Insurgent

Insurgent

Om bloggen

Fokus en tid framöver kommer säkerligen ligga på politiska inlägg, mina tidigare inlägg finns kvar, det här är INTE Fi Salas blogg, utan min privata.

Trevlig läsning!


Sista rompan

HörtPosted by Bea Tue, August 07, 2012 15:40:36
av Kerstin Ekman. Viss litteratur vill jag helst läsa, annat går bra att lyssna på. Och just tjockböcker har jag inte riktigt ro att läsa just nu. Jag lyssnar hellre. Så där innan jag ska sova. Och det brukar fungera riktigt bra med kriminalromaner eller annat som jag aldrig skulle ha ägnat tid åt att låta ögonen konsumera. Och "Sista rompan" som är allt annat än krim kanske jag borde tagit mig tid att läsa istället. Hur som helst så var det en riktigt bra historia och jag borde nog ha gett mig i kast med första delen i triologin "Vargskinnet" istället för att ta bok nummer två. Men jag hängde med rätt bra ändå.

Jag tycker om den här sortens romaner. Jag är nyfiken i allra största allmänhet på tiden innan jag var här. Hur andra levde och vilka föreställningar de drabbats av och vad som drev dem att leva vidare, eller inte. För ett par somrar sedan tog jag mig igenom hela Per Anders Fogelströms Stockholms serie, den läste jag dock för de romanerna är lite tunnare. Ekmans roman gav mig samma känsla, att jag vill ha mer. Att jag inte vill att det ska sluta. Eftersom jag inte tror att det förflutna kan återges på annat sätt än i statistik och fiction så fängslas jag av att läsa och lyssna på den här typen av historiska romaner, som inte handlar om kungar, krig och annat elände. Utan som handlar om människan. Och den ekokritiker som jag tycker att Kerstin Ekman är så får naturen ett helt annat språk, som om den talar bortanför människan.

Jag tror att min hörupplevelse blev starkare än vad min läsupplevelse skulle ha blivit eftersom romanen innehåller en hel del dialekt och norska. Något som jag tror skulle ha rubbat min läsrytm, men som den skickliga uppläsaren hantera på ett bra sätt. Berättelsen fick liv genom att hon levde sig in i sidorna och gav de olika karaktärerna olika röster och romanen blev näst intill som en radioteater. Jag hoppas att det är samma person som gjort inläsningen av alla tre delarna, i sådana fall ska jag starta om lyssnandet och börja med "Guds Barmhärtighet".